Translate Blog ATweb in Arabic       Translate Blog ATweb in Chinese       Translate Blog ATweb in English       Translate Blog ATweb in French       Translate Blog ATweb in German       Translate Blog ATweb in Italian       Translate Blog ATweb in Japanese       Translate Blog ATweb in Korean       Translate Blog ATweb in Portuguese       Blog ATweb in Romanian       Translate Blog ATweb in Russian       Translate Blog ATweb in Spanish
blog.atweb.ro » PHP | Programare web » 8 variabile de server disponibile in PHP
Trimite articolul prin email. Tipareste acest articol.

phpVariabilele server sunt acele valori care se gasesc in vectorul global numit $_SERVER disponibile in PHP. Exista foarte multe variabile server in PHP si cateva dintre ele sunt foarte folositoare la proiectele PHP pe care le dezvolti.


$_SERVER[‘REQUEST_URI’] – Intoarce URL-ul pagini care executa scriptul. Daca este nevoie sa tastezi http://www.example.com/product.php?id=5 ca sa accesezi pagina atunci $_SERVER[‘REQUEST_URI’] intoarce “/product.php?id=5″

$_SERVER[‘DOCUMENT_ROOT’] – Intoarce directorul parinte al serverului care este specificat in fisierul de configurare al serverului. Aceasta variabila intoarce de obicei adresa ca de exemplu “/usr/yoursite/www” in Linux si “D:/xamps/xampp/htdocs” in Windows.

$_SERVER[‘HTTP_HOST’] – Intoarce numele hostului care este gasit in headerul http. Aceasta variabila intoarce de obicei o cale ca “exemplu.com” cand tastezi in browser “http://examplu.com” si intoarce “http://www.examplu.com”.

$_SERVER[‘HTTP_USER_AGENT’] – Intoarce detalii despre browserul care acceseaza pagina. Poti folosi strpos($_SERVER[“HTTP_USER_AGENT”],”MSIE”) ca sa detectezi Microsoft Internet explorer sau poti folosi strpos($_SERVER[“HTTP_USER_AGENT”],”Firefox”) pentru a detecta browserul Firefox in PHP.

$_SERVER[‘PHP_SELF’] -Intoarce denumirea fisierului care este rulat. Sa presupunem ca accesezi URL-ul http://www.example.com/product.php?id=5 si atunci $_SERVER[‘PHP_SELF’] intoarce “/product.php” in script.

$_SERVER[‘QUERY_STRING’] – Intoarce textul cererii care este folosit la accesarea paginii. Textul cererii este acel string care urmeaza dupa semnul “?” daca folosesti $_SERVER[‘QUERY_STRING’] intr-un script care sa spunem ca este pe pagina “http://www.example.com/index.php?id=5&page=product” aceasta comanda intoarce “id=5&page=product”.

$_SERVER[‘REMOTE_ADDR’] – Intoarce adresa IP a masinii care acceseaza pagina.

$_SERVER[‘SCRIPT_FILENAME’] -Intoarcea calea absoluta a fisierului care este executat. De exemplu va intoarce “var/example.com/www/product.php” in Linux si calea “D:/xampp/xampp/htdocs/test/example.php” in Windows.

.
Evalueaza acest articol:
NesatisfacatorInsuficientNeutruAcceptabilExcelent
Loading ... Loading ...

Parerea ta conteaza...