SEOTe-ai intrebat vreodata care este modul de functionare al motoarelor de cautare? Eu pana astazi nu, dar a venit timpul. 😀


Primul adevar de baza care trebuie sa-l inveti despre SEO este ca motoarele de cautare nu sunt oameni. Desi acest lucru poate fi evident pentru fiecare, diferentele intre cum vad oamenii si cum vad motoarele de cautare paginile web sunt destul de mici. Spre deosebire de oameni motoarele de cautare sunt conduse de text. Cu toate ca tehnologia avanseaza rapid, motoarele de cautare sunt inca departe de inteligenta de care ar avea nevoie pentru a putea simti frumusetea unui design, sau pentru a se bucura de sunetele si de miscarile dintr-un film. In schimb, motoarele de cautare navigheaza pe internet, uitandu-se la detaliile unui site (mai cu seama la text-ul din site) pentru a-si face o idee despre ce este vorba in site. Acest rezumat nu este precis, pentru ca, dupa cum vom vedea, motoarele de cautare executa cateva activitati in ordine pentru a intoarce rezultatul cautarii – vizitarea, indexarea, procesarea, calcularea relevantei, afisarea rezultatelor.

Prima data motoarele de cautare viziteaza pagina pentru a vedea ce se afla pe ea. Aceasta etapa este realizata de un spider sau un crawler ( Googlebot, cum este cazul pentru Google). Spiderii urmaresc link-urile de la o pagina la alta si indexeaza tot ce gasesc in drumul lor. Avand in minte numarul de pagini existente pe Web (peste 20 miliarde), spider-ul poate vizita zilnic un site pentru a vedea daca a aparut o pagina noua, sau daca o pagina existenta a fost modificata. Cateodata crawler-ii nu viziteaza site-ul tau o luna sau doua, deci in acest timp eforturile tale din punct de vedere SEO nu vor fi rasplatite. Dar nu ai ce sa faci in privinta asta, asa ca linisteste-te.

Ce poti face ca sa poti verifica ce vede un spider in site-ul tau? Cum am mentionat deja, crawler-ii nu sunt oameni, si deci ei nu pot vedea imagini, animatii flash, javascript, frame-uri, pagini si directoare protejate prin parola, deci daca ai multe astfel de lucruri pe site, ai face bine sa rulezi un Spider Simulator pentru a vedea daca aceste “bunatati” sunt vizibile pentru spider. Daca nu sunt vizibile pentru spider, atunci pagina nu va fi vizitata, nu va fi indexata, nu va fi procesata, etc. – intr-un cuvant nu va exista pentru motorul de cautare.

Dupa ce o pagina este vizitata, urmatorul pas este indexarea acesteia. Paginile indexate sunt stocate intr-un baza de date gigant, de unde mai tarziu poate fi regasita. Esential in procesul de indexare este identificarea cuvintelor si expresiilor care descriu cel mai bine pagina, aceste cuvinte si expresii sunt atribuite ca cuvinte cheie pentru acea pagina. Pentru un om nu este posibil sa proceseze atata informatie, dar in general pentru motoarele de cautare acest lucru este usor de realizat. Cateodata motoarele de cautare nu indexeaza foarte bine o pagina, dar le poti ajuta optimizand acea pagina, ii va fi mult mai usor sa clasifice corect pagina, iar pagina va fi indexata foarte bine.

Cand vine o cerere, motorul de cautare o proceseaza, el compara string-ul cautat cu textul care se afla pe pagina indexata. Deoarece el gaseste mai mult de o pagina care sa contina acel string, motorul de cautare incepe sa calculeze relevanta pentru fiecare pagina indexata.

Ultima etapa este afisarea rezultatelor, practic doar sunt afisate in browser si sunt sortate in functie de relevanta. Cele cu relevanta mare sunt afisate primele. Acolo trebuie voi sa ajungeti, sa fiti in frunte!!!

.

Comments are closed.