Silent PC

| August 23rd, 2010

Benchmark, overclocking, tuningSe pare ca azi cineva vrea in mod special sa scriu articolul cu care amenint de mult timp ……..
Silent, Silent… dar de ce nu tace dupa ce porneste?…. e un articol dragut dar rezultatul nu pote fi chiar silent pc.

In cele ce urmeaza va voi descrie mai pe scurt ……. mai pe lung cum va puteti face un PC silentios cu bani putini (dar nici foarte putini).

Asa cum spunea si RadiON in articolul lui totul porneste de la carcasa. O carcasa mare si bine ventilata va ajuta foarte mult. Multi se gandesc ca fiind carcsa mai mare pun mai multe ventilatoare si racesc individual componentele.

Asa credeam si eu acum ceva vreme pana cand m-am saturat sa imi tot umpluu calculatorul de ventilatoare care mai de care mai silentios si mai bine pus ca sa raceasca o anumita componenta.

Solutia a fost una simpla……… o carcasa mare cu un ventilator mare (20 cm) bine pozitionat. Este vorba de Aplus XClio 2.


In interiorul carcasei am adaugat un Kit de antifonare de la Akasa Paxmate PLUS AK-PAX-2.

Urmatorul pas a fost o sursa modulara (pentru a elimina matele in plus din carcasa), Enermax LIberty Modu de 525W, careia i-am schimbat ventilatorul cu unul de la Noctua de 800 RPM.

NEXT STEP: arunci si tai tot ce nu iti foloseste……… in cazul meu locasurile pentru Floppy si HDD πŸ˜€ .

Acum ca am facut curatenie izolam toate componentele in miscare de carcasa (sa nu transmita vibratiile in carcasa si sa se amplifice). Ventilatorul de 20 cm de pe carcasa il prind cu ELASTIC a.k.a Magic Bra.

Aaaaaaaaa……… wrong picture. Sa mai incercam o data.


Urmatorul bazaitor este HDDul…… pe care desigur il suspendam in ELASTIC (cand mi-a venit ideea cu elasticul vazusem o solutie asemanatoare pe baza de cleme de prindere si corzi de cauciuc care costa ….. 140 RON…. sa fim seriosi).

Componentele alese au fost:

  • Placa de baza Asus P5E, cu chipset X38
  • Procesor Intel Core 2 Duo E6850 @ 3GHz
  • Memorii: 2x2GB Kingstone @ 800 MHz
  • Placa video: Asus Geforce EN9800GTX, standard
  • Placa de sunet: Lynx L22
  • HDD 320GB Samsung F1

 
 
Solutii de racire:

  • Pasta termoconductoare Arctic Cooling MX-2
  • Radiator Procesor: Thermalright SI 128SE


Trecem la placa video si……….. aruncam la gunoi sistemul defaul de racire si il inlocuim cu un radiator de la Thermalright HR-03 GT.


Toate mai de sus le asamblam si iese ce se vede……….. revin cu comentariile.

In unitatea centrala sunt doar 2 ventilatoare: cel de la sursa care scoate aerul cald si cel de la carcasa de 20 cm care raceste toate componentele. In spate am scos toate tablitele de protectie pentru a facilita evacuarea aerului cald si am adaugat 2 potentiometre de reglare a turatiei ventilatorului de 20 de cm.

Surprinzator este faptul ca orice ventilator adaugat, oriunde, pe radiatorul procesorului, placii video, in cel mai fericit caz va mentine aceeasi temperatura.

Sistemul este atat de bine ventilat incat nu mai are nevoie de alte ventilatoare.

Temperaturile pot fi vazute in pozele de mai jos……….turatia ventilatorului este permanent tinuta la minim ~ 300-400 RPM.


Aaaaaaa………. am facut si un mic overclock la placa video si procesor πŸ˜€ …… care tine de 2 ani.

Frecventele pot fi vazute in imginile de mai sus.

Dar partea cea mai frumoasa parte este faptul ca e liniste deplina in camera……… poti auzi si musca.

Astept pareri si poate si alte solutii.
 

8 Responses to “Silent PC”

  1. RadiON Says:

    Salut Alex,

    Felicitari.

    Am cateva intrebari.
    1. Daca este o carcasa bine construita, de ce trebuie sa modifici sistemul de prindere al ventilatorului? Vibreaza capacul lateral?

    2. Elastic de la bunica am inteles, dar cum ai reusit sa elimini “rontaitul” hdd-ului cu elastic (ameteste cand se da huta si tace? Sistemul asta nu reuseste sa scoata decat vibratiile transmise de hdd catre carcasa nu il face sa taca. Daca sistemul de prindere este ok (exista si niste suruburi cu garnituri de cauciuc). Si carcasa este solida nu exista vibratii ale carcasei. Vad ca ai samsung. Nu stiu ce zgomot fac, nu am folosit. Din cate stiu eu hdd-ul trebuie sa fie fix. Din cauza vibratiilor lui apare miscare. Este ok daca schimbi un hdd de 30usd pe an?

    3. Cand pleci de acasa si lasi calculatorul pornit, cum lasi reglat ventilatorul de pe carcasa. Si apropo, cum il reglezi sa ai flux optim de aer? Sau nu conteaza daca nu face galagie? Din cate stiu eu sursa ta nu are reglaj de turatie automat al ventilatorului. Pozele nu prea ma lamuresc despre temperaturi (hdd, si chipset, in carcasa banuiesc ca e racoare).

    4. Ai incercat sa lasi o tigara aprinsa in calculator cu carcasa pusa sa vezi cam care este fluxul tau de aer?
    Sicer chestia aia cu ventu de 20 cm se pare inutila daca nu are si beculete πŸ˜› . Ba este chiar enervanta daca nu ai filtre de praf. O sa vezi… Hai sa nu mai vb de racire de flux de aer si alte chesti e silent si atat. Daca era o solutie viabila chestia asta cu “2 si atat” faceau astia serverele cu unul probabil (de 40, de 60).

    5. Revin la HDD incearca sa faci asa ceva la un raptor.

    Oricum interesanta ideea.

    Uite aici e si mai interesanta

    http://www.computerica.ro/amortizorsilencer-hdd-elimina-caraitul/

    E chestia aia cu “de ce simplu cand se poate complicat”

    apropo te-ai gandit sa bagi hdd-ul intr-n cage de 5.25 antifonat? Asa e si fix, nici nu se aude…

    Si o ultima intrebare:

    Musca e de “otet” (drosophila melanogaster)? Atunci chiar merita….

    Salut

  2. RadiON Says:

    Saluatre,

    Iar carcotesc (asa m-am nascut).

    Cum faci sa taca o statie grafica cu 2 Xeoane 5620, pe o placa s5520SC, 8 sas 146, 2xfx1800.

    Eu nu am reusit. Totul este montat pe un sasiu intel. Sper ca nu postam degeaba.
    Sau pentru oameni ocupati. Care dupa 6 zile nu au timp sa raspunda.
    Vezi Dane au uitat unde au scris si de ce.

    PS. Dupa ce am postat primul coment am regretat. Ca m-am bagat in seama cu al meu computer silent. Eu pe al meu il tin cam 3 ani. Alex poate il schimba anual. A adoptat politica de la Google. (modular si ieftin). Alex foloseste un procesor scump (la vremea lui) si face casetele de carton pe marginea lui. Evaluez sistemul la 1500 Ron.
    Ii ofera cineva mai mult? Mai scazi ca are filtre de szgomot imbacsite de praf, ca e hdd-ul cazut, ca ventul de 20 mai are un pic si moare, ca enermarxul nu face surse decat cu leduri si atat, si ramane un sistem frumos de privit ….

    Nu de luat sau de forjat. Placile asus sunt bune de overclock. Friendlyfire.
    Ai facut overclock vreodata si din bios? Ai riscat sa arzi procul sau chipsetul? Mai este o problema ca turatia ventilatorului este tinuta la 300 400 de cine? Din potentiometrul ala mirific? Scoate-l si leaga ventul de 20 pe placa de baza si sa vezi atunci. Dar iar bat campii. Erai de acord cu mine ca de la o carcasa buna se incepe. Si te apuci sa prezinti o carcasa de 2 lei. Tabla aliaj de aluminiu si ala subtie, te inteleg… Solutia ta de silent e ok pentru un buget de 500lei (sursa + carcasa). Apropos enermaxul nu e sursa. E o chestie care se monteaza pe carcasa pe post de alimentare.
    De ce trebuie sa schimbi ventul de pe sursa cand exista surse fan-less?

  3. RadicalHacker Says:

    Parerea mea? Fiecare isi modeaza PC-ul dupa propriile lui gusturi. De exemplu carcasa mea contine numai scheletul principal, are un mic cooler in 2 culori si un neon BlackLight (ultraviolete) si atat. Mai mult nu imi trebe. Si se pare ca nu ai inteles chestia cu sursa. Spuneai undeva mai sus ca nu sunt surse cu ventilatoare reglabile? Sau nu am citi eu bine…
    Chestia e ca Alex a umblat la sursa pentru a pune un fan care sa ii dea posibilitatea de a-i modifica turatia.

  4. Alex Says:

    RadiON, am inteles ca tu lucrezi la M…y, personal ma astept sa vii cu chestii serioase, nu cu carcasa cu tabla de 2 lei cu leduri sau fara sau surse cu racire pasiva (ar trebui sa stii ca alea sunt pana in 400W maxim si amperajul cel mai mare il au pe railurile de 2,3 si 5 V).

    Overclockul placii este facut prin rescirrea buiosului si modificarea tensiunii de alimentare.

    Si daca tot te intrebi cum se comporta un Raptor pe elastic….. sa stii ca bine…….. am un Raptor din prima generatie de 36Gb.

    Dar tu RadiON esti doar un carcotas pus pe cearta cu toti…… daca tot mai vii cu cometarii incearca totusi sa nu te faci de….. u know….. it’s brown.

  5. RadiON Says:

    Revin cu o doua remarca.
    Pt radical. Eu ziceam ca sursa lui Alex nu ii permitete modificarea activa de turatiei. Exista surse care modifica turatia in functie de “load”.
    Parerea mea… daca tu ai numai scheletul… eu am stat 6 luni cu calculatorul pe masa ca nu veam bani nici macar de schelet. Apropo imi place prezentarea “hacker-ului”. Chiar poate faci si tu un post bine venit ce e hacker ce e cracker si de cine se fereste lumea (toata lumea).
    Alex la faza cu sursele de pana in 400… Las-oo! sursa de 650 cu (intr-adevar un singur raill de 12v la 60A) fara cooler e ok? este 850lei. De ce trebuie sa rescrii biosul ca sa faci overclock? Si daca modific tensiunea de alimentare de la 12 la 24 fac overclock? banuiesc ca vb de tensiunea pentru chipset, memorii si procesor. Fiecare se modifica separat din bios. Apropo ce incepe cu M are 5 litere si se termina cu y. Dau o bere pentru reclama. (dane sterge-o pe asta). Printre altele la mine la munca nu se fac teste. Se implementeaza numai solutii certificate Intel. Testele sunt suficient de cretin sa le fac pe banii mei (acasa). Nu scufunda scula in prefectura. Si raptopul daca e in elastic ai reusit sa ii scoti si “rontaitul” ala caracterisctic? Ca se aude mai tare decat un computer de metro.
    Nu ma cert, combat. Poate o sa va vina mintea la cap. Nu de altceva da daca imi pun compul meu in solutia ta ajung chiar in fosa septica (si e o gramada de bani, compul, fosa e mai ieftina). Nu stiu cum se vede de acolo nu ma pun in pielea ta.

    Hai ca iar sunt rau. radical are dreptate:” Parerea mea? Fiecare isi modeaza PC-ul dupa propriile lui gusturi”. Ceea ce nu inteleg este crisparea unora de a da sfaturi de configurare. Alex tu ai calculat vreodata costurile pe termen lung pe care le implica pc-ul tau? Minim 2 ani. Tinand cont ca nu e un computer de “lucru”, nu te uiti la costurile de consum, te uiti la costurile de piese (dupa 2 ani). Iar nu are legatura da lucrez unde a zis Alex. Alex parerea mea… te ataci de aiurea. Daca tu reusesti sa faci compul meu sa taca… sa nu sa auda drosophila eu dau unul la fel (nu racire pe apa). Shi hai sa fim seriosi! Crezi ca ai pus un post profi? Nu intereseaza pe nimeni ce radiator ai inlocuit. Vrei sa fii profi? fa un test de zgomot si performante inainte si dupa tunning. Chestia cu hdd-ul si controlerul de vent e aberanta oricum. (cu venturile am testat si eu acu vreo 2 ani).
    Daca vrea cineva si e amator de un tech-lab, va stau la dispozitie. (fiecare vine cu ce are acasa, la mine.. ::)). si daca vreti propuneri de silent sunt deschis sa ii chem si pe aia de fac testele de zgomot.” Lasa lasa lasa lasa” ca tot il combin pe dan sa te ia la un gratar sa vedem care face mai mult zgomot. Eu nu cred in teste. Si am mai luat 1xRaptor 300Gb care face galagie. Da il scot pe ala, ca imi e rusine cu el.
    Hai sautare
    Si la mai putini dB πŸ™‚

  6. Alex Says:

    Prietene…..fara suparare…….. daca nu poti invata pe nimeni nimic cred ca ar fi mai bine sa renunti la a mai comenta pe siteul asta.

    Parca ai fi un copil de 15 ani care are impresia ca stie multe.

    Scopul acestui site este a a oferi informatii si de a-i invata pe altii. Tu esti doar o posibila vedeta la OTV gata sa danseze pe masa lui Diaconescu.

    Sper sa nu mai vad comentariile tale la articolele mele.

  7. glodeanu Says:

    am o intrebare : pai si daca antifonez cum ai facut tu aici. si pe mine ma dispera ventilatoru de pe procesor, are un bazait mic,
    si daca pun material dala, nu afecteaza racirea componentelor???

  8. alex Says:

    interesanta ideea cu hdd-ul desi cred ca nu sta tocmai drept..in rest….un ventilator mare are turatie mai mica deci zgomt mai putin