Nvidia GeforceDintr-un motiv care imi scapa posesorii de placi video Nvidia si utilizatori ai Windows 7 se confrunta cu doua mari probleme

1. Calitatea scrisului
Probabil ati observat ca daca ai o placa Nvidia si rulezi Windows 7 scrisul este putin in ceata si la anumite cuvinte precum “Allow” intre cei 2 L apare o mica dunga rosiatica. Pe langa faptul ca este foarte frustrant este si foarte obositor pentru ochi.
Clear Type Text din Windows 7 permite o ameliorare a acestei probleme dar nu o si elimina.
Principalul vinovat este driverul Nvidia, astfel dupa multe teste se pare ca doar varianta de 186.18 a driverului rezolva aceasta problema si poate fi descarcat de aici

2. Custom refresh rate
Aceasta optiune asa cum am descris-o in articolele precedente refuza sa mai functioneze in Windows7.

De ce si ce putem face?

O parte din vina o are iar driverul si singurul care functioneaza este 186.18 .
Odata instalat ne permite sa facem Custom Refresh Rate dar doar pentru utilizarea in Desktop, in jocuri refreshul va reveni la 60 de Hz.

In Windows 7 programul ReForce nu mai functioneaza si nu mai putem bifa optiunea “Hide modes that this monitor cannot display” din click dreapta pe Desktop => Screen Resolution=>Advanced Settings=>Monitor si refresh-ul sa ramana cel selectat.

De data aceasta este o problema a celor de la Microsoft care incepand cu lansarea Windows Vista a cerut producatorilor de placi video sa inglobeze in driverul lor un sistem de citire si respectare a capabilitatilor monitorului, informatii aflate in driverul monitorului, pentru ca driverle lor sa primeasca ceritificarea Windows Hardware Quality Labs (WHQL).
Capabilitatile monitorului sunt scrise in EDID (Extended display identification data) care pot fi stocate intr-un EPROM sau intr-o memorie flash.

Iata cum putem rezolva aceasta problema:

Vom rescrie driverul monitorului.

  • 1. Ai grija ca driverul monitorului sa fie instalat.
  • 2. Descarca Pheonix si extrage continutul arhivei.
  • 3. Ruleaza programul Pheonix si fa click pe registry toolbar button:
  • 4. Din lista selectam monitorul, in cazul nostru Samsung SyncMaster T220, si extragem EDID:
  • 5. Se presupune ca fiecare isi stie limitele monitorului la capitolul refresh, in cazul acestui monitor limita este de 76 Hz pentru rezolutia nativa de 1680 cu 1050.
    Facem click stanga pe modul de editare (vezi poza):
  • 6. Selectam Standard Timings.
    Ne intereseaza sa obtinem 76 de Hz la rezolutia de 1680 cu 1050. In spatiul incadrat avem valoarea de 1680 a rezolutiei si refreshul de 60 pe care il vom schimba cu 76.
  • 7. Click stanga pe Detailed Timings. Din Data Type si selectam Monitor Range Limits, schimbam Max V. Rate la 76 (vezi poza):
  • 8. Salvam modificarile intr-un fisier de tip .DAT:
  • 9. Descarca programul Moninfo.exe
  • 10. Deschide cu Moninfo fisierul salvat in format DAT (in cazul nostru a fost denumit “custom monitor driver”).
  • 11. Salvam fisierul deshis in format .INF (vezi poza):
  • 12. Acum trebuie doar sa instalam noul driver creat cu metoda clasica “Have Disk”.
    Device manager=> monitors=>monitor=>Properties=>Driver=>Update driver … => Browse si selectezi fisierul .INF creat
  • 13. Restart.

Asteptam parerile si completarile voastre…

“A friend who is far away is sometimes much nearer than one who is at hand.”
Kahlil Gibran

8 Responses to “Custom refresh rate si calitatea scrisului in Windows 7”

  1. Retete de prajituri Says:

    Eu sper ca in 2011 noua versiune de Windows7 nu va mai avea problemele astea…

  2. RadiON Says:

    E o solutie standard romaneasca. De ce simplu cand se poate complicat. Nu am avut niciodata probleme cu setarea refreshului. Oricum daca vrei sa il duci mai mult de 65 ai o problema. La samsumsung nu stiu cum e, poate ca duc mai mul ei vand si monitoare full hd numai cu iesire vga (sa vezi ce full hd ai), eu merg de 12 ani pe iiyama, am mers pe CRT pana la 22 si acum am un 2208hds e mai prost decat CRT-ul dar nu am bani de unul la fel. Printre altele eizo a ramas singurul brand fara prostitutie. Ei fac MONITOARE. CRT-ul de la iiyama s-a livrat si cu un aparat pentru reglrea temperaturii de culoare (era profi). Asta pe care il am acum s-a livrat cu cutie :). Tind spre un “h” de la iiyama. Ceea ce spui tu mai devreme sunt frustrari de Win 98, cand puteai sa faci ce vrei cu monitorul. FRATILOR NU MAI DATI CU PAREREA SAU NU MAI CITATI FORUMURI DE IDIOTI. Sunt destule forumuri si teste. Faceti diferernta intre gigel instalalaroru care “zice” si gigel care arata. Tu te chinui de refresh de 75 cand deja iesisera de 120 bydefault?
    Ce e ba si cu tehnica asta. Cand postai tu in aprilie, un 22 la 120hz era vremea 1200le cu ochelari bonus (in 2 culori) acum e 800 cu tot cu ochelarii de la nvidia. In iarna nu or sa mai fie ochelarii bonus dar or sa fie monitoarele pe la 500le. (acer)

  3. Alex Says:

    Draga RadiON,

    in afara de a te lauda cu ce monitoare ai/ai avut, de faptul ca nu stii ce este un refresh rate, la ce te ajuta, nu stii diferenta dintre un LCD si CRT, nu stii cum se face refreshul pe un LCD si pe un CRT……… nu inteleg ce ai vrut sa demonstrezi prin comentariul tau….poate doar nestiinta…. sau doar ai simtit nevoia sa scrii ceva ……. orice…. chiar daca este prost ???

    Sfat prietenesc

    PUNE MANA SI STUDIAZA INAINTE SA DESCHIZI GURA SAU SA SCRII PROSTII PE INTERNET.

  4. Dan Says:

    Dragi cititori,

    Am rugamintea sa nu va abateti de la subiectele propuse. Daca nu sunteti de acord cu subiectele propuse va rog sa argumentati stiintific. NU DE ALTA DAR NU SUNTEM LA TALCIOC.

    RadiON, imi propuneai sa deschid un forum… Sunt de acord insa scopul acestuia nu este pentru a face misto unii de altii. Fiecare testeaza cu ce are la indemana si pune in aplicare ce a invatat din teorie sau din practica. Solutii scumpe exista cu duiumul… banii nu se fac seara cand dormim…

    Concluzionand e bine sa existe putina polemica pentru ca asa putem invata cu totii din greselile sau cunostintele unora dar sa fie macar de calitate… nu gen pitipoance/cocalari.

    Va multumesc.

  5. anda Says:

    Va rog sa ma ajutati, am citit articolul, am facut cum spune, dar nu merg setarile, pot sa selectez 100HZ la 1024×768 pe un Philips CRT 107E dar cand ii dau sa aplice setarile imi da un ecran negru pe care scrie

    error

    81k/99 hz
    frequency out of range

    Ajutor!!!!!!!!! nu mai suport 85hz

  6. Alex Says:

    Buna Anda,

    Din pacate refresh rateul maxim al monitorului tau este 85Hz pe acea rezolutie.

    mai jos ai un link cu detaliile tehnice ale monitorului.

    http://hoct12.stores.yahoo.net/phil107e1702.html

    solutia oferita de mine este pentru monitoarele LCD, nu CRT cum ai tu.

    Daca ai o placa video Nvidia poti incerca sa fortezi refreshul monitorului citind articolul: http://blog.atweb.ro/2010/04/01/rate_de_refresh_customizate_in_xp_si_vista_pentru_gameri/

    O seara buna.

  7. anda Says:

    in windows XP, merge 1024×768@100hz fara nicio problema…de ce nu si in W7 ultimate?

  8. anda Says:

    oops. am facut cum scrie in articol si nu mai merge pe xp @100hz..am busit monitorul ? unde pot sa fac rost de EDID-ul lui “default” ? nu stiu cum s-a modificat edidul in monitor deoarece am incercat pe sisteme diferite si nu mai merge pe xp