Link-uri Statice vs. Link-uri Dinamice
| January 9th, 2008Sa vedem de ce motoarele de cautare nu prefera link-urile dinamice? De ce oare? Drept sa va spun, nici userii nu prea prefera un link de genul http://domain.com/product.php?cid=1&pid=5 pentru ca acest gen de URL nu spune aproape nimic despre continutul paginii.
Sunt cateva motive serioase de ce url-urile statice sunt vazute mai bine decat url-urile dinamice.
In primul rand, url-urile dinamice nu exista mereu – de exemplu o pagina este generata dupa ce un utilizator cere ceva, dupa ce completeaza inputurile unui formular, dupa ce face submit unui formular, sau cautand folosind motorul de cautare al site-ului). Deci acele pagini nu exista pentru motoarele de cautare, deoarece motoarele de cautare indexeaza paginile vizitandu-le, nu completand si trimitand formulare.
In al doilea rand, chiar daca o pagina dinamica a fost generata deja de un utilizator si stocata pe server, motorul de cautare poate sari peste ea daca exista prea multe optiuni sau alte simboluri speciale. Acum ceva timp motoarele de cautare nu indexau deloc pagini dinamice, astazi au inceput sa indexeze si paginile dinamice, dar in general greoi. Dupa ce termina de indexat paginile dinamice trece la indexarea paginilor statice.
Ideea este sa nu reveniti la html-ul static. Cel mai bine este ca serverele sa serveasca paginile tale motoarelor de cautare si utilizatorilor intr-un format usor de citit si urmarit. Una din solutiile url-urilor dinamice este URL rewriting (rescrierea url-urilor). Exista diferite utilitare speciale (diferite pentru diferite platforme si servere) care rescriu url-urile intr-un format prietenos, deci vor aparea in browser ca niste link-uri HTML normale.
Intr-un viitor articol poate voi scrie despre mod_rewrite, utilitarul din Apache pentru rescrierea url-urilor. Pana atunci spor la lecturat !
.