Vista vs XPMicrosoft a demarat proiectarea sistemului de operare Windows Vista (cunoscut la inceput sub numele de cod Longhorn) inca din anul 2001. A fost lansat oficial in intreaga lume pe 30 Ianuarie 2007 si se doreste a fi un sistem de operare mai fiabil, mai sigur si imposibil de piratat.
Care sunt diferentele dintre Windows Vista si predecesorul sau Windows XP ? Vom afla in cele ce urmeaza …


SECURITATE
XP: In versiunea originala Windows XP, inclusiv cu SP1, este inclus un firewall cu functionalitati de baza ce ofera o protectie de baza impotriva hacker-ilor.

xp_security.jpgIncepand cu al doilea service pack (SP2) lansat, functionalitatea si protectia firewall-ului au fost imbunatatite impotriva programelor si utilizatorilor nelegitimi. Cu toate acestea protectia oferita este relativ scazuta fata de ofertele comerciale la categoria firewall. Asadar pentru persoanele care iau in serios securitatea si integritatea informatiilor, este recomandata instalarea unei aplicatii comerciale sau a unei suite de securitate Internet.
La partea de securitate mai apare nou in SP2 si un Pop-up Blocker destul de rudimentar insa folositor si un control sporit importiva descarcarii aplicatiilor potential pericolase. In Internet Explorer 6.0 apare un panou de administrare add-ons (Manage Add-ons) pentru controlul functiilor suplimentare proprii sau third-party.

VISTA:
vista_firewall.pngFirewall-ul din Windows Vista sta la baza celui din Windows Xp SP2 insa prezinta facilitati noi, oferind o protectie mai buna. Capacitatea de filtrare: “application-aware outbound filtering” va permite filtrarea traficului in ambele sensuri. De exemplu, cu aceasta functie puteti bloca anumite programe (peer to peer, instant messaging, etc.) de a raspunde sau a contacta alte computere. Filtrul se poate configura si din Group Policy.
vista_antiphishing.jpg Internet Explorer 7 are integrat un filtru “anti-phishing” care detecteaza site-urile concepute special pentru a “pescui” conturi bancare sau adrese de e-mail, insa acesta ingreuneaza navigarea deoarece site-urile trebuie confruntate cu o baza de date a Microsoft.
Sistemul “User Account Control (UAC)” are rolul de a te proteja de “propriile tale greseli” de configurare, utilizatorul avand acces deplin asupra tuturor resurselor insa cu rol de user Standard si nu de Administrator. Aceasta functie te poate proteja si impotriva programelor de tip spyware sau virus anuntand si putand bloca modificarile ce urmeaza a fi facute. Aceast sistem poate fi insa enervant pentru utilizatorii experimentati pentru ca cere confirmarea oricarei setari mai importante.vista_uac.png
Windows Vista include si un control parental: “Parental Controls” ce permite administratorului sa impuna reguli mai detaliate utilizatorilor.
Alte noutati de securitate cum ar fi: “BitLocker Drive Encryption” sunt disponibile numai in anumite versiuni. Toate versiunile Windows Vista au integrat noul “Windows Defender” aplicatia antispy-ware a Microsoft-ului (un minim de protectie impotriva hoardelor de virusi).vista_parental.jpg
Partea de retelistica a fost cu mult imbunatatita fata de versiunile anterioare. Acum este mai usor sa ne conectam la alte calculatoare in retea (in special Vista), sa partajam resurse, beneficiind de o interfata grafica prietenoasa.

MULTIMEDIA
XP: Windows XP a fost dintotdeauna capabil sa redea fisiere audio (mp3, wav, wma, etc.), video, CD, DVD, streaming, imagini, cu propriile aplicatii sau cu ajutorul altor aplicatii third-party.

VISTA: In sfarsit, Windows Vista are integrate capacitati de Media Center si poate reda in propriul sau player: Windows Media Player 11 aproape orice format video inclusiv DVD. O noua facilitate consta in integrarea DirectX 10.

INTERFATA GRAFICA
xp_desktop.pngXP: Ridiculizat ca fiind versiunea “Fischer Price” a interfetei Windows 2000, Windows XP aduce schimbari minimale pe partea grafica fata de concurenta (de exemplu sistemul de operare MAC OS X al firmei Apple oferea de ani buni o interfata grafica asemanatoare cu Vista). Asadar putem spune despre Windows XP ca beneficiaza de functionalitate sporita intr-o forma demodata.

vista_desktop.jpgVISTA: In sfarsit ceva nou. Era si timpul unor schimbari insa ce costuri de performanta implica? Vom afla imediat.
Iconite 3D foarte dragute, ferestre transparente: “glass windows”, navigare spectaculoasa prin ferestrele deschise: “Flip 3D” si alte facilitati. Acesta este noul sistem grafic de care beneficiaza Windows Vista, intitulat “Aero“. Pentru a putea folosi toate facilitatile puse la dispozitie de “Aero”, aveti nevoie de o placa video de ultima generatie. Vista are integrat “desktop search engine“, un motor de cautare usor de folosit dar amplu totodata, similar cu cel produs de Google: “Google Desktop Search”.vista_flip3d.jpg

SISTEM RECOMANDAT (minim):
XP SP2:

  • Procesor: 300 Mhz;
  • Memorie: 128 Mb;
  • HDD: 1,5 Gb spatiu liber necesar;
  • Super VGA (800 x 600);
  • CD-ROM sau DVD drive;

VISTA:

  • Procesor: 800 Mhz;
  • Memorie: 512 Mb;
  • HDD: 20 Gb si cel putin 15 Gb spatiu liber;
  • Support pentru Super VGA graphics;
  • CD-ROM sau DVD drive;


PRO si CONTRA
PRO VISTA: securitate sporita, DirectX 10, Aero, Windows Defender;

CONTRA VISTA: cerinte hardware ridicate, pret ridicat, numeroase bug-uri (speram sa fie toate problemele rezolvate odata cu lansarea Vista SP1 la sfertul anului 2008. Data lansarii depinde foarte mult de feedback-ul adus pentru Vista SP1 Release Candidate- deja lansat);

Surse:
http://technet.microsoft.com/en-us/windowsvista/aa905073.aspx
http://www.microsoft.com/windowsxp/sp2/ieoeoverview.mspx
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Vista

.

11 Responses to “Vista vs. XP – performante si noutati”

  1. Marius Says:

    VISTA nu va fi niciodata superior xp-ului la capitolul performanta , pentru ca se pare ca microsoft este disperat dupa securitate. decat sa incorporeze un spyware (care oricum acceseaza toate fisierele vizualizate) si sa implementeze acea fereastra care apare la orice actiune mai bine implementau direct un antivirus

  2. Regenesis Says:

    Asa se zicea si in 2001 cand a aparut XP-ul. Toti din cauza ca aveau sisteme slabe pe atunci spuneau ca XP e instabil si ca se axeaza pe securitate in loc de performanta. Nici macar jocurile nu recomandau XP-ul pe atunci. Spuneau ca XP-ul e la fel ca win 2000, doar ca are chestii de securitate noi. Asa e acum cu VISTA.

  3. Dan Says:

    Incet incet VISTA a inceput sa se puna pe picioare. INCET dar SIGUR (3 ani cel putin)

    Parerea mea este ca VISTA a fost lansat mult prea repede fata de data stabilita initial… iar in prezent este utilizat de minim 20% dintre utilizatori… Acest procent va creste vertiginos tinand cont ca WindowsXP se apropie cu pasi repezi de END-OF-SUPORT (decembrie 2008) iar pachetele de downgrade de la VISTA la XP au fost scoase “oficial” de pe piata incepand din luna iulie 2008. VISTA nu va mai avea in curand nici un “concurent” din gama Microsoft (vormin strict de parte home user nu enterprise).

    ASTA ESTE va trebui sa ne obisnuim cu politica Microsoft: un OS nou la fiecare 3 ani 😀 … ca sa fim in TREND cu BRAND-uri noi… sau putem trece oricand free pe LINUX… PASIUNE SA EXISTE…

  4. Gabriel Says:

    Regenesis are mare dreptate! asa se va zice mereu, chiar daca e adevarat sau nu! la vremea cand va aparea windows 7 majoritatea vor avea deja vista si vor zice ca vista e cel mai tre si ca windows 7 e varza. poveste fara sfarsit…

    Concluzie?
    Cine vrea performantza mare, dar riscuri multe sa isi ia windows 98.
    Cine vrea alternativa gratis, dar greu de configurat si incompatibila cu majoritatea programejor si jocurilor, sa foloseasca linux.
    Iar cine vrea cel mai sigur sistem si are un calculator decent sa foloseasca vista!
    Punct!

    (PS: Vista e mai usor de piratat decat XP :D)

  5. Rch Says:

    Draga Gabriel, cred ca glumesti cand spui “Iar cine vrea cel mai sigur sistem si are un calculator decent sa foloseasca vista!”.
    scuaz-ma te rog pt-ca sunt atat de direct si decent, dar esti tampit (ori un baiat de 12 ani, care su poate sa se abtine sa se afirme).

  6. Kyng Says:

    “Draga Gabriel, cred ca glumesti cand spui “Iar cine vrea cel mai sigur sistem si are un calculator decent sa foloseasca vista!”.
    scuaz-ma te rog pt-ca sunt atat de direct si decent, dar esti tampit (ori un baiat de 12 ani, care su poate sa se abtine sa se afirme).”

    nu cred ca glumeste deoarece vista nu e chiar asa de jalnic cum zic toti, in plus daca ai un calc procesor 2,80 gh 2gb ram placa video ATI hd 4870 nu cred ca se merita sa mai bagi xp din simplul motiv ca nu reda limitele acestui calc, xp nu are dx10 ceea ce pt uni nu e asa de important dar pentru gameri care sunt in jur de 70% din useri eu zic si din experienta proprie ca e o mare schimbare . In ples daca ai un calculator slabut se poate rezolva folositi VLITE un mic vrajitor care “va pune vista la dieta” , va puteti scoate programele care nu vi se par necesare integra drivere SI NU NECESITA CUNOSTINTE AVANSATE trebuie sa sti engleza care nu cred ca mai e o problema asa de mare , SI ESTE LEGAL ACEST PROGRAM NU INCALCA DREPTURILE DE AUTOR , ca daca ai licenta originala microsoft de va valida . Eu personal am facut un CD cu VISTA de 700mb si ocupa 3gb spaiu hdd si merge excelent la 512 ram . Dar inca il testez in masina virtuala si sunt multumit pana acum dar vreau sa integrez SP1 si SP2 si atunci va fi gata. Sistemul meu de operare este windows xp pro sp3 si il mai mentin din simplul motiv ca nu sunt singurul user de pe calc iar celalalt nu este experimentat si ii este breu cu windows vista dar o sa se acomodeze. CINE VREA SA MA CONTACTEZE djsawa_alynn@yahoo.com si vom putea vorbi mai detaliat.

  7. Critical Scream Says:

    Eu folosesc vista de ceva vreme….poate nu i-am descoperit toate functiile si alte alea…dar pot spune ca sunt mai multumit de el decat de xp….e mai placut…mai stabil (parerea mea….nu-mi sariti in cap)…si in plus daca vrei lucruri noi….trebue sa astepti sa devina la fel de stabile ca cele vechi….cum ziceam…parerea mea

  8. Simi Says:

    Parerea mea e ca daca ai un sistem bunicel (cpu core duo , placa video hd) merita sa-ti pui vista , deoarece in jocuri se observa diferenta dintre dx9 si dx10.1 . Cum spune ca trebuie sa ai pentru vista 15 GB gol pe HDD nu e chiar necesar, eu am 3 gb gol pe partitia unde am vista si merege bine .

    Asta e parerea mea insa voi faceti cum vrei !

    Nu uitati sa vizitati site-ul http://www.simi1912.blogspot.com pentru mai multe informatii despre IT !

  9. muscat Says:

    xp e mai bun pt gameri. vista consuma prea mult ram. daca nu esti gamer, si ai un calc decent, vista e solutia.

    P.S. ma enerveaza la vista ca nu pot sterge/muta fisiere, chiar daca sunt admin

  10. Sla Says:

    Vista este mai bun decat XP, oricât ati incerca, Vista SP2 este foarte bun la jocuri, programe, muzica etc. . Windows 7 este o prostie, cei de la Microsoft au nevoie de bani si nu stiu ei cum sa ii faca dar au ales crearea unui OS si de aceea acesta va aparea asa repede (zici ca e acum cum era Windows ME vs. XP in 2000-2002 -la fel).
    Oricum eu tot la Vista stau (m-am obisnuit) si probleme cum ar fi copierea fisierelor cand esti administrator incerca sa tai UAC (user account control), ok, deci e BUN Vista daca ai calculator (puternic).
    Apropo eu am si Windows Milenium Edition in programul Microsoft Virtual Pc cu care eu instalez IPX la care vista nu are (e prea vechi IPX ca si jocurile de MS-DOS)

  11. flo Says:

    Subscriu la cele spuse de Sla