phpVariabilele server sunt acele valori care se gasesc in vectorul global numit $_SERVER disponibile in PHP. Exista foarte multe variabile server in PHP si cateva dintre ele sunt foarte folositoare la proiectele PHP pe care le dezvolti.


$_SERVER[‘REQUEST_URI’] – Intoarce URL-ul pagini care executa scriptul. Daca este nevoie sa tastezi http://www.example.com/product.php?id=5 ca sa accesezi pagina atunci $_SERVER[‘REQUEST_URI’] intoarce “/product.php?id=5″

$_SERVER[‘DOCUMENT_ROOT’] – Intoarce directorul parinte al serverului care este specificat in fisierul de configurare al serverului. Aceasta variabila intoarce de obicei adresa ca de exemplu “/usr/yoursite/www” in Linux si “D:/xamps/xampp/htdocs” in Windows.

$_SERVER[‘HTTP_HOST’] – Intoarce numele hostului care este gasit in headerul http. Aceasta variabila intoarce de obicei o cale ca “exemplu.com” cand tastezi in browser “http://examplu.com” si intoarce “http://www.examplu.com”.

$_SERVER[‘HTTP_USER_AGENT’] – Intoarce detalii despre browserul care acceseaza pagina. Poti folosi strpos($_SERVER[“HTTP_USER_AGENT”],”MSIE”) ca sa detectezi Microsoft Internet explorer sau poti folosi strpos($_SERVER[“HTTP_USER_AGENT”],”Firefox”) pentru a detecta browserul Firefox in PHP.

$_SERVER[‘PHP_SELF’] -Intoarce denumirea fisierului care este rulat. Sa presupunem ca accesezi URL-ul http://www.example.com/product.php?id=5 si atunci $_SERVER[‘PHP_SELF’] intoarce “/product.php” in script.

$_SERVER[‘QUERY_STRING’] – Intoarce textul cererii care este folosit la accesarea paginii. Textul cererii este acel string care urmeaza dupa semnul “?” daca folosesti $_SERVER[‘QUERY_STRING’] intr-un script care sa spunem ca este pe pagina “http://www.example.com/index.php?id=5&page=product” aceasta comanda intoarce “id=5&page=product”.

$_SERVER[‘REMOTE_ADDR’] – Intoarce adresa IP a masinii care acceseaza pagina.

$_SERVER[‘SCRIPT_FILENAME’] -Intoarcea calea absoluta a fisierului care este executat. De exemplu va intoarce “var/example.com/www/product.php” in Linux si calea “D:/xampp/xampp/htdocs/test/example.php” in Windows.

.

Comments are closed.