Google Chrome – primele impresii

| September 5th, 2008

Google Chrome browserNu am mai instalat de mult soft-uri beta insa nu am putut rezista sa nu instalez noul browser de la Google intitulat Google Chrome. Noul browser a fost lansat ieri (02.09.2008), in versiune beta pentru Windows, in peste 100 de de tari. Versiunile pentru Linux si Mac vor fi lansate in curand. Instalarea a fost super rapida (15 secunde) iar kit-ul de instalare cantareste nu mai mult de 474kb.
Pana acum, Google a concurat cu Microsoft prin Mozilla Firefox, insa 18% din cota de piata pentru browsere nu este suficient pentru Google care cauta noi metode de a-si mari aceasta cota.  Google considera ca este un moment potrivit pentru lansare deoarece Microsoft pregateste sa lanseze la randul lui Internet Explorer 8 cu caracteristici imbunatatite care ar putea sa fortifice pozitia de lider pe piata browserelor.

Dintre principalele functionalitati ale noului browser amintim:

1. Task Manager: Chrome are propriul sau Task Manager, care arata statistici despre folosirea memoriei RAM si a procesorului pentru fiecare tab deschis. Scurtatura pentru Task Manager este: Shift-Esc. De asemenea Chrome ruleaza fiecare tab cu propriile resurse asa ca daca una se blocheaza celelalte nu sunt afectate. Partea proasta este ca daca deschideti vreo 30 de site-uri in tab-uri si aveti doar 512MB RAM … sistemul dvs. va suferi rapid o scadere in performanta.

2. O fereastra pentru TOT (cautari, adrese, istorie): In loc sa aibe casute separate pentru cautare si adrese, Google le-a unit intr-o fereastra mixta.

3. TAB-uri upgradabile (dinamice): In Chrome puteti trage un tab in propria sa fereastra dar si vice-versa. Acest procedeu se numeste Tab Dinamic. Intr-un tab nou deschis apar pictogramele celor mai vizitate site-uri, o lista a celor mai recente bookmark-uri si o bara de cautare care va ajuta sa cautati in istoria paginilor vizitate.

4. Suport pentru aplicatii web: Aplicatiile web suportate in prezent sunt: Google Docs, Outlook Web Acces, etc. Chrome face posibil ca aplicatiile web sa para similare cu cele desktop.

5. Modul INCOGNITO (navigare stealth): Utilizatorul poate naviga pe diverse site-uri insa informatii precum: istoria, cookies, parole, completari in formulare, nu vor fi salvate in Chrome. O functie similare este inclusa si in versiunea beta a browser-ului Internet Explorer 8.
.

Momentan este puieril sa catalogam o aplicatie brand new ca buna sau rea. Este normal sa apara bug-uri si sa nu aibe toate functionalitatile altor browsere. Probabil pe viitor vor aparea si extensii pentru Chrome  similare cu cele din Firefox (momentan nu exista extensii). Daca utilizatorii vor “gusta” noua interfata probabil ca la anul vom avea o competitie intre IE si chrome pentru titlul de cel mai bun si cel mai folosit browser.
Pana atunci… Astept parerile voastre, eventual bug-urile pe care le-ati descoperit.
.
Preview:



.
Download: ChromeSetup (474Kb)
.
Surse:
http://www.google.com/chrome/intl/en/features.html
http://devicedaily.com/misc/google-to-launch-chrome-open-source-browser-tomorrow.html
.

3 Responses to “Google Chrome – primele impresii”

  1. Steel Says:

    Cateva din chestiile noi de la Google Chrome:

    – Bara de taburi va fi deasupra browserului, nu sub bara de adresa.
    – Va include un nou fel de Java Script numit V8.
    – va fi mai rapid ca Internet Explorer si Firefox.
    – Are un mod “Incognito” astfel ca poti naviga pe unele pagini si nimeni nu va stii ca ai navigat pe ele.
    – bara de adrese va fi ca la Firefox 3, adica mai inteligenta.
    – Va downloada constant informatii despre site-uri cu malware, phishing si alte chesti rauvoitoare.

  2. sonia Says:

    Google se pare insa ca nu s-a gandit si la fanii fotografiei digitale… nu am gasit nicio optiune pentru “Full screen” (aka F11 din FF), atat de util cand vizualizezi un slideshow pe Flickr/ Picasa Web…

  3. sonia Says:

    Foarte fain browser… pacat ca nu are “Full screen” (aka F11 din FF), optiune foarte utila atunci cand folosesc site-uri ca Flickr/ Picasa Web (n-as putea sa urmaresc un slideshow intr-o fereastra in care apar tot felul de butoane si meniuri).