Microsoft Internet Explorer 8 betaMicrosoft intentioneaza sa lanseze versiunea beta a browser-ului Internet Explorer 8 in prima jumatate a anului 2008. De asemenea, Microsoft afirma ca noul browser a reusit sa treaca cu brio testul “Acid2 Browser Test” (Web Standards Project), test ce demonstreaza daca un browser suporta si afiseaza corect anumite standarde Web.


Testele Acid2 presupun existenta suportului de baza pentru urmatoarele tehnologii: HTML4, CSS1, PNG si Data URL-uri. Primele trei elemente sunt incluse pentru ca formeaza scheletul standardelor pentru continut web. Data URL-urile sunt descrise in HTML4 si sunt folosite mai putin din cauza lipsei suportului.

Microsoft a dezvoltat primele versiuni de IE inaintea aparitiei unor standarde web precum CSS (“Cascading Style Sheets”) si RSS (“Really Simple Syndication”) si drept urmare versiunile vechi ale browser-ului nu suporta standardele actuale. Internet Explorer este cel mai folosit browser din lume cu o pondere de aproximativ 60-70% si de aici apare si dilema: web designerii dezvolta aplicatii care sa fie 100% compatibile cu IE, standardele ramanand pe locul doi.
Respectarea standardelor in crearea si actualizarea browser-elor Microsoft a revenit in topul prioritatilor dupa lansarea in urma cu aproximativ trei ani a browser-ului open-source Mozilla Firefox, care in scurt timp a devenit competitor la titlul de “Cel mai folosit browser din lume”.

Inca nu putem sti cu certitudine cum va arata noul IE8 si ce imbunatatiri va aduce fata de IE7 insa dupa spusele lui Dean Hachamovitch principalul obiectiv este interoperabilitatea iar imediat urmatorul este respectarea cu strictete a standardelor. Mai multe detalii in blog-ul MSDN destinat dezvoltarii IE (IEBlog – Internet Explorer 8 and Acid2: A Milestone).

“With respect to standards and interoperability, our goal in developing Internet Explorer 8 is to support the right set of standards with excellent implementations and do so without breaking the existing Web,” conform cu articolul postat in blog-ul IE.

Noua versiune Internet Explorer 8 ar putea avea una din urmatoarele denumiri:

  • IE 7+1;
  • IE VIII;
  • IE 1000 (varianta binara a cifrei 8);
  • IE Eight!;
  • iIE;
  • IE for Web 2.0 (Service Pack 2);
  • IE Desktop Online Web Browser Live Professional Ultimate Edition for the Internet;
  • Ie2.079;

ultimele doua variante fiind puse in tema doar ca gluma (ha, ha … , nu m-ar mira sa fie aleasa penultima varianta… ar fi tipic Microsoft 🙂 ).

Lansarea versiunii finale a IE8 depinde foarte mult de feedback-ul adus versiunii beta. Nu se stie inca daca aceasta va fi compatibila cu Windows 2000 si Windows XP.
Vom trai si vom vede ceea ce ne rezerva viitorul.

Sursa:
http://blogs.msdn.com/ie/
http://www.webstandards.org/2007/12/19/ie8-passes-acid2-test-2/

.

Comments are closed.