Netscape NavigatorBrowser-ul Netscape Navigator, primul browser comercial de pe piata, va iesi din culise pe 1 Februarie 2008, dupa 13 ani de existenta. Proprietarii sai: Time Warner si AOL au decis sa incheie dezvoltarea si suportul tehnic al browser-ului, la data mai sus mentionata, indreptandu-si atentia asupra dezvoltarii companiei pe ramura de publicitate.


Scurt istoric:

Netscape Navigator provine din browser-ul “Mosaic” realizat in 1994 de Jim Clark in colaborare cu Marc Andreessen. Cei doi au fondat firma Mosaic Communications, care ulterior a fost redenumita in “Netscape Communications”.
Dupa numai 1 an de la lansare, Netscape Browser detinea aproximativ 80% din piata, datorita numeroaselor facilitati pe care le oferea. Aceasta ascensiune nu a durat insa mult pentru ca in scurt timp Microsoft
a lansat Internet Explorer ca parte integranta a sistemului sau de operare Windows.
Datorita competitiei cu Internet Explorer, Netscape a fost nevoit sa furnizeze produsul free pe piata, insa a facut acest pas prea tarziu.
In 1999, Netscape a fost cumparat de AOL la o valoare de 10 miliarde USD.
In prezent, Netscape Navigator foloseste nucleul open-source Mozilla fiind aproape o clona a browser-ului Firefox. Firefox detine aproximativ 10% din piata, restul, in mare parte, apartinand lui Internet Explorer.

Browser-ul Netscape va putea fi descarcat si dupa perioada de intrerupere a suportului tehnic, insa cu timpul va ajunge un dinozaur intr-o lume moderna.

Surse:
http://blog.netscape.com/2007/12/28/end-of-support-for-netscape-web-browsers/
http://ro.wikipedia.org/wiki/Netscape_Navigator

.

Comments are closed.