In decembrie 2008 firma eXtreme Soft Group a lansat in premiera serviciul intitulat NORC – primul serviciu de tip street-view 100% romanesc.
Pe scurt puteti viziona poze la 360°, fotografiate in detaliu din diverse orase Europene. Momentan platforma acopera urmatoarele locatii:
Romania – Bucuresti, Ploiesti si Valea Prahovei, Constanta si litoral, Brasov si Poiana Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Sibiu, Pitesti, Targoviste
Austria – Viena
Cehia – Praga, Brno
Slovacia – Bratislava, Trnava, Kosice, Banska-Bystrica, Zilina, Nitra
Polonia – Varsovia, Cracovia, Poznan, Wroclaw
Rusia – Moscova
Tehnologia care sta la baza acestui proiect revolutionar este descrisa in urmatorul comunicat de presa:
“…Imaginile puse la dispozitia vizitatorilor sunt realizate pe baza unei tehnologii proprietare de producere de panorame geo-referentiate la nivel de strada, sistem cunoscut si sub denumirea de ‘street-view’ sau ‘street-level imaging’.
Tehnologia consta in utilizarea unor autovehicule pe care s-a montat cate un dispozitiv de fotografiere panoramica de conceptie proprie, corelat cu un sistem de pozitionare globala (GPS) cu corectii (DGPS)…” .
Iata cam cum arata viitorul in viziunea Microsoft. Prezentarea a fost facuta pe 2 martie 2009 la Wharton Business Technology Conference, unde Stephen Elop (Microsoft’s Business Division president) a facut public intentiile de modernizare a infrastructurii IT, preconizate pentru 2019.
Fie vorba intre noi…viitorul suna bine… dar cam atat. De la animatii demne de Star Trek pana la realitate mai e cale lunga. Eu personal sunt curios cum o sa arate BSOD-urile viitorului (poate o sa guitze in 2019 cine stie).
Oricum e o problema cu faptul ca IT a luat-o (si e deja desicronizat) prea inainte fata de celelalte laturi: pereti (case), mancare, aer / instalatii, poluare, transport, care sunt “prioritar-vitale”. Degeaba ai screen-uri daca nu ai constructii, infrastructura si transporturi si ceva bun de pus in farfurie pentru o cina romantica cu iubita, iar vinul inca se face pe deal, la vie, nu pe computer .
Cu totii stim ca exista anumite avantaje pentru cei care lucreaza la faimosul Google dar nu puteam sa-mi imaginez ca gigantul are o grija exagerata fata de angajatii sai. Iata cateva din multele atractii oferite de Google. La sfarsit cred ca toata lumea si-ar dori sa lucreze macar o zi pentru gigantul motor de cautare. .
Dupa asemenea rasfaturi mai ramane o intrebare… Cum aplicam pentru un job la Google? .
Microsoft s-a pus pe treaba… si a reorganizat sistemul de “help and support”. Mai precis a implementat o baza de date online automatizata pentru diagnosticarea tuturor codurilor de eroare ale produselor marca Microsoft. Acest lucru probabil ca va scurta timpul si banii alocati sistemului actual de help-desk prin telefon. In situatii de criza solutii fiabile. Eu unul sunt de acord cu noua abordare si anume sa inglobeze toate mesajele de eroare ale tuturor produselor intr-o singura baza de date. Plus ca daca utilizatorul are niste notiuni elementare hardware si software poate sa descopere singur problema dar si o eventuala solutie. Este adevarat ca solutiile microsoft pentru erorile hardware sunt cam generale (de obicei cauzele sunt descrise ceva de genul: virus, probleme cu memoria RAM, hard-disk-ul, placa de baza sau procesorul). Aici intervine experienta utilizatorului/tehnicianului in a pune diagnosticul corect.
Pentru a folosi acest nou sistem de support, accesati URL-ul Microsoft de mai jos si scrieti codul de eroare. Imediat ce veti incepe sa tastati, vor aparea rezultate ajutatoare similare cu interogarea facuta.